Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Απονεύρωση εγκεφάλου

Απονεύρωση εγκεφάλου επιχειρεί να πραγματοποιήσει ο οδοντίατρος (πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών) και υπουργός Υποδομών μεταφορών και δικτύων στους μικρομεσαίους εργολήπτες δημοσίων έργων. Ο κος Ρέππας, σαφώς επηρεασμένος από το γνωστικό του αντικείμενο, έχει μπερδέψει την απονεύρωση δοντιού με την απονεύρωση εγκεφάλου, με μοναδικό σκοπό να πλήξει βάναυσα τη νοημοσύνη των μηχανικών-εργοληπτών και την ίδια την επιβίωση των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων.

Αναλυτικά, σήμερα Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα περίπου 11:10 π.μ. παρακολουθήσαμε τυχαία ομιλία στο τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής του κου. Ρέππα και απαντήσεις του σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης. Θα ενημερωθούμε ακριβώς για τη μέρα και ώρα που πραγματοποιήθηκε η ομιλία αυτή και θα σας ενημερώσουμε (μάλλον δεν ήταν ζωντανή).

Ανεξάρτητα όμως από την ώρα της ομιλίας πρέπει να σταθούμε στα εξής που ακούστηκαν από το στόμα του υπουργού :

  1. Ξεκινώντας την ομιλία του παραδέχτηκε πως η χώρα και τα έργα βρίσκονται σε τραγική κατάσταση (εσάς περιμέναμε να μας το πείτε).
  2. Τόλμησε και είπε πως η πολιτεία έχει πλέον ελάχιστες οφειλές προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, τις οποίες φυσικά τις κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Συγκεκριμένα είπε πως βρήκε χρέη προς εργοληπτικές επιχειρήσεις 2 δισ. ευρώ και πως μέχρι σήμερα έχει εξοφλήσει το 1,5 δισ. και οφείλει μόνο 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σύμφωνα με τα λεγόμενά του (τα οποία τόνισε ότι προέρχονται από επίσημα στοιχεία) έχει εξοφλήσει το 75% των υποχρεώσεών του !!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για άλλη μια φορά. Πάλι άτυχοι είμαστε. Φαίνεται πως η ομάδα του "κολόκουρου" έπεσε στο 25% που δεν έχει εξοφληθεί ούτε ευρώ !!! Για την ιστορία και μόνο κε Ρέππα, στην ομάδα μας οφείλετε σχεδόν 1.000.000 ευρώ !!! Πως σας φαίνεται ???
  3. Είπε πως δεν συμπεριλαμβάνει φυσικά στις οφειλές του Δημοσίου τις υποθέσεις που εκρεμμούν με Αιτήσεις Θεραπείας ή δικαστικά αφού δεν είναι σίγουρο πως οι Ανάδοχοι θα δικαιωθούν. Φυσικά... μπορεί και να έχει δίκιο. Έχουμε προσωπική άποψη και πείρα από συμβούλια που εξετάζουν αιτήσεις θεραπείας. Δεν θα πούμε περισσότερα αυτή τη στιγμή. Έχουμε ήδη υποβάλλει μήνυση σχετικά με τέτοια υπόθεση και αποτελέσματα θα σας τα παρουσιάσουμε όταν θα υπάρχει απόφαση Δικαστηρίου.
  4. Υπεραμύνθηκε του μειοδοτικού συστήματος του άλλου φωστήρα, δηλαδή του κου. Σουφλιά, το οποίο μάλιστα είπε πως θα βελτιώσει με την προσθήκη στην προσφορά εκτός του οικονομικού αντικειμένου και της προσφοράς ελαχίστου χρονοδιαγράμματος και της προσφοράς μέγιστης εγγύησης !!! Φοβεροοοοοό !!! Πολύ διαφανές και σίγουρο σύστημα για λαμογιές !!! Πάμε όλοι μαζί για βραβείο βλακείας.
  5. Είπε πως είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ καθιερωμένο στα έργα να δίνεται έκπτωση περί το 12% !!! Τώρα από που κι ως που είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ καθιερωμένη η έκπτωση του 12% δεν μπορούμε να το καταλάβουμε, αλλά μάλλον στην οδοντιατρική θα το διδάσκουνε αυτό.
  6. Έκανε μια αναφορά στους μέσους όρους εκπτώσεων που υπάρχουν στις δημοπρατήσεις έργων σήμερα, οι οποίες είναι φυσικά πολύ πιο πάνω από το ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ καθιερωμένο του 12%, χωρίς όμως να σταθεί πολύ εκεί (τα ακριβή νούμερα θα σας τα πούμε όταν βρούμε το απόσπασμα και το απομαγνητοφωνήσουμε). Είπε πως ο στόχος του υπουργείου είναι να σταματήσει το φαινόμενο το συμπληρωματικών συμβάσεων και πως αυτό θα το πετύχει με την δημοπράτηση "ώριμων" έργων. Εδώ θα συμφωνήσουμε εν μέρει... Θέλει όμως περισσότερη σκέψη το θέμα και σίγουρα συζήτηση με τον εργοληπτικό κόσμο.
  7.  Είπε πως έφτιαξε ένα σύστημα παρακολούθησης των δημοσίων έργων (ποιο σύστημα ???) το οποίο αυτή τη στιγμή παρακολουθεί περίπου 2.800 έργα σε όλη την Ελλάδα. Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το σύστημα αυτό και πότε φτιάχτηκε, αν φτιάχτηκε. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, είμαστε 100% υπέρ και το στηρίζουμε, πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη και η γνώμη μας και οι ανάγκες μας για τα στοιχεία που θα περιέχει το σύστημα αυτό και τις υπηρεσίες που θα παρέχει σε πολιτεία και εργοληπτικές επιχειρήσεις.
  8. Κατά τα άλλα παραδέχτηκε πως οι δημόσιες επενδύσεις είναι κατά πολύ μειωμένες (λες και δεν το βλέπουμε) και συνέχισε την ομιλία του σχετικά με μεγάλα έργα που έχουν παγώσει, θέματα των διοδίων, κλπ.
Συμπέρασμα. Όπως αναφέρθηκε ήδη και σε προηγούμενη δημοσίευσή μας, ούτε πιστεύουμε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για επίλυση των τεράστιων προβλημάτων του κλάδου, ούτε και δυνατότητα σε επίπεδο γνώσης και προσώπων για πολιτικούς λόγους και σκοπιμότητες.

Αν δεν ξέρουν οι κυβερνόντες τι γίνεται στα έργα ας διαβάσουν εδώ, ας δουν τις προτάσεις μας και ας τις εφαρμόσουν και θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι και θα πάμε μπροστά.

Αν πάλι ξέρουν τι γίνεται στα έργα (που φυσικά και ξέρουν) και δεν κάνουν τίποτα παρά μόνο να σφίγγουν τον κλοιό στις μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις με σκοπό να μείνουν λίγες, μεγάλες και "καλές", τότε είναι ανάξιοι (και αυτοί) της ψήφου του Ελληνικού λαού, μεταξύ αυτών και των εργοληπτών που τους ψήφισαν για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο.

Και δυστυχώς τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Θα επανέλθουμε σύντομα. Σε λίγο θα έχουμε και τις πρώτες δημοσιεύσεις από "φτιαγμένες" δουλειές. Λίγη υπομονή και συμπαράσταση θέλουμε από εσάς συνάδελφοι. Δώστε επισκεψιμότητα στη σελίδα ΜΑΣ και στείλτε κι εσείς το υλικό σας για δημοσίευση στο "κολόκουρο". Δεν σας κοστίζει τίποτα.

k o l o k o u r o @ g m a i l . c o m

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου