Το κολόκουρο

Τα δημόσια έργα είναι έργα υποδομής της χώρας που καλύπτουν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων, στην αύξηση του εθνικού προιόντος, στην ασφάλεια της χώρας και γενικά αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού.

Τα δημόσια έργα εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και υλοποιούν επιλογές του δημοκρατικού προγραμματισμού.

Απο τεχνική άποψη δημόσια έργα είναι όλα τα έργα που εκτελούν φορείς του δημόσιου τομέα και συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με το έδαφος, το υπέδαφος ή τον υποθαλάσσιο χώρο, όπως και τα πλωτά τμήματα των τεχνικών έργων. «Ως έργο νοείται κάθε νέα κατασκευή ή επέκταση ή ανακαίνιση ή επισκευή ή συντηρηση και η οικονομικά ή τεχνικά αυτοτελής λειτουργία, καθώς και κάθε σχετική ερευνητική εργασία, που απαιτεί τεχνική γνώση και επέμβαση».

Άρθρο 1, Ν. 1418 / 1984
###

Είμαστε μια ομάδα Εργοληπτών (εταιρείες και ατομικές επιχειρήσεις - οι περισσότεροι από εμάς Διπλωματούχοι Μηχανικοί) με ηλικίες από τα πρώτα ...άντα έως και τα πρώτα ...ήντα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε όλοι μας άνω των 10 ετών εμπειρία στα Δημόσια Έργα και πως είμαστε σε θέση και υποδείξεις να κάνουμε και να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα.

Η σελίδα αυτή αποτελεί ένα πρώτο βήμα και προς τις δυο κατευθύνσεις.

Γιατί ονομάσαμε τη σελίδα μας "κολόκουρο" ???

Είναι προφανώς ειρωνικός ο τίτλος αυτός και επιλέχθηκε έτσι ώστε να καταδείξει την πραγματική κατάντια του κλάδου μας. Και όταν λέμε κλάδος αναφερόμαστε σε εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Μ.Ε.ΕΠ. από Α1 έως και 3η τάξη. Για μεγαλύτερες τάξεις δεν έχουμε ικανά στοιχεία ώστε να μπορούμε να σχολιάζουμε με ασφάλεια, οπότε αν κάποιος έχει στοιχεία μπορεί να τα δημοσιοποιήσει εδώ ή να μας τα στείλει για δημοσίευση.

Δυστυχώς οι εργοληπτικοί σύλλογοι που υποτίθεται ότι μας εκπροσωπούν όχι μόνο δεν κάνουν αυτό που θα έπρεπε βάσει και του καταστατικού τους, αλλά μερικές φορές έχουμε την εντύπωση ότι δρουν και αντίθετα με τα συμφέροντά μας. Ερχόμαστε να υποδείξουμε στους δήθεν "συνδικαλιστές" ποιο είναι πραγματικά το καλό μας και πως πρέπει να λειτουργεί ο κλάδος.

Για να γίνει σαφής η δική μας θέση για το "κολόκουρο" απαντούμε το εξής :

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ !!!

Είμαστε όμως ΥΠΕΡ μιας διαφανούς και απόλυτα νόμιμης συνεργασίας μεταξύ εργοληπτικών επιχειρήσεων τόσο πριν όσο και μετά την δημοπράτηση ενός έργου.

ΟΧΙ σε επιταγές.
ΟΧΙ σε λίστες μέσα-έξω.
ΟΧΙ σε θεματοφύλακες.
ΟΧΙ σε αλήτες - δήθεν "συναδέλφους".
ΟΧΙ σε ηλίθιους "συναδέλφους" του 50% και 60% εκπτώσεων.
ΟΧΙ σε αεριτζήδες.
ΟΧΙ σε μαύρο χρήμα.

Είμαστε βέβαιοι πως στη θεωρία όλοι συμφωνείτε. Στην πράξη όμως κανείς δεν κάνει το παραμικρό. Γι' αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε εμείς και η σελίδα αυτή είναι το πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Εδώ θα βρείτε συγκεκριμένες προτάσεις για την εξάλειψη του νοσηρού (και παράνομου) φαινομένου του "κολόκουρου", για το τέλος των αεριτζήδων και για την πρόοδο και ανάπτυξη των υγειών εργοληπτικών επιχειρήσεων, που αποτελούν και στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας.

Εδώ θα δημοσιοποιούνται αποτελέσματα διαγωνισμών, ποιές δουλειές "χάλασαν" και ποιές "φτιάχτηκαν" και τι "κολόκουρο" μοίρασαν κάποιοι κουβαρντάδες ηλίθιοι "συνάδελφοι" σε κάποιους "τίμιους" φορολογούμενους "θεματοφύλακες" και σε κάποιους ρακένδυτους και βρώμικους (κυριολεκτικά) κατόχους Μ.Ε.ΕΠ. που ζουν αποκλειστικά με τον "αέρα".

Θεωρούμε πως καταλαβαίνετε όλοι σας πως το βασικό μας "πρόβλημα" δεν είναι φυσικά το "κολόκουρο". Αυτό είναι ένα μικρό μόνο μέρος των προβλημάτων της παραγωγής δημοσίων έργων. Το τονίζουμε απλά γιατί αυτό θα κάνει εντύπωση στους άσχετους που θα διαβάσουν αυτές τι γραμμές. Ότι δηλαδή, υπάρχουν στημένοι διαγωνισμοί (που υπάρχουν), διακίνηση μαύρου χρήματος (που υπάρχει) και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος (που επίσης σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει).

Μέσα στα βασικά μας προβλήματα ενδεικτικά αναφέρουμε :
  • τις τρελλές εκπτώσεις που προσφέρουν με μεγάλη ευκολία κάποιοι "συνάδελφοι", 
  • τις ετεροβαρείς συμβάσεις (έως και αντισυνταγματικές) που είμαστε υποχρεωμένοι να υπογράψουμε ώστε να κατασκευάσουμε ένα έργο, 
  • τα άθλια τιμολόγια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, 
  • τον "αρχαίο" τρόπο διαχείρησης των έργων εκ μέρους των φορέων κατασκευής,
  • την άγνοια του υπουργείου ως προς τα έργα που δημοπρατούνται και κατασκευάζονται,
  • τις συχνές παραβάσεις καθήκοντος και κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους των Δ/σών Υπηρεσιών 
  • και φυσικά τις οφειλές εκατομμυρίων ευρώ σε εργοληπτικές επιχειρήσεις (που όπως εμείς) έχουν δανειστεί από τράπεζες, έχουν προεξοφλήσει λογαριασμούς,έχουν ακόμα υποθηκεύσει και ακίνητα, ώστε να κατασκευάσουν το έργο έντεχνα και εμπρόθεσμα και να το παραδώσουν προς "Δημόσια Χρήση".
Για να μην παρεξηξηθούμε, λοιπόν, τα παραπάνω και άλλα ακόμα είναι αυτά που μας απασχολούν και όχι μόνο το "κολόκουρο" το οποίο ειρωνικά αναφέρουμε.

Πολλοί ίσως θα αναρωτηθείτε γιατί δεν "υπογράφουμε" τις δημοσιεύσεις μας.
Κατ' αρχήν να πούμε πως δεν είμαστε ανώνυμοι. Και όνομα έχουμε και επίθετο και αριθμό ταυτότητας και Α.Φ.Μ. και αριθμό Μ.Ε.Κ. και Μ.Ε.ΕΠ. Απλά δεν δημοσιοποιούμε τα στοιχεία μας για να μπορούμε να γράφουμε ελεύθερα τις απόψεις μας και κυρίως για να μπορούμε να εισχωρούμε στα κυκλώματα των επιταγών και των θεματοφυλάκων ώστε να συλλέγουμε τα στοιχεία που παρουσιάζονται εδώ.

Είναι αυτονόητο πως τα στοιχεία μας είναι διαθέσιμα στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές.

Περιμένουμε τα νέα σας, τα σχόλια σας, τις προτάσεις σας και φυσικά αποτελέσματα διαγωνισμών απ' όλη την Ελλάδα στο mail :

k o l o k o u r o @ g m a i l . c o m

Γέλια που έχουμε να κάνουμε ...